Marcell hullám készítése

 

 

Szalay Victoria Juliette marcell hulláma

A marcell hullám készítése a fodrásztanoncok mumus-feladata, de gyakran még a tapasztalt fodrászok számára sem egyszerű. Bár egyes szakemberek szerint ha valaki egyszer ráérez a helyes technikára, nagyon gyorsan el tudja készíteni.

Írtunk már róla ezeken az oldalakon, hogy a marcell hullám Francois Marcel találmánya 1870-ből és ez a találmány több évtizedre eleve meghatározta az 1900-as évek elejének hajviseleti divatját.

Legegyszerűbb és leggyorsabb változata a vizes hullám. Ennek az elkészítéséhez vizezőre és fésűre van szükség na meg a bal kéz középső és mutató ujjára. Van olyan fodrász, aki hullámélű csipeszeket is használ, de a csipeszek kivételekor vigyázni kell, nehogy kihúzódjanak a szálak a hullámokból.

A marcell hullám készítése nagy vonalakban a következő:

A hajat benedvesítve simára fésüljük, majd fésűvel és a szabad kéz középső és mutató ujjával kialakítjuk az első hullámot. A hajat a két ujj közé csippentve a fésűvel formázzuk a félköríveket egyszer az egyik irányba, azután a másikba, amíg a haj el nem fogy. A hajat mindig nedvesen kell tartani és a haj tövétől kezdve formázni kell. Ha a haj tövét nem kezeljük, csak a felsőbb rétegeket, a hullám nem lesz tartós!

Persze vizet egy ilyen feladathoz már szinte csak a fodrász tanműhelyekben használnak – az alapok elsajátítása kedvéért, de a profik spéci cuccokat használnak, amitől a marcell hullám úgy megáll, hogy csak na. Ettől azonban még kell hozzá a fodrász szakértelme és gyakorlott keze is. 

A fenti képen látható marcell hullámot Szalay Victoria Juliette fodrászgyakornok készítette még első tanulóéveiben. Amennyiben érdeklődtök a fodrász szakma iránt vagy szerettek ellesni apró kis szakmai titkokat, ajánlom Vicky Hajcihő blogját; a lány elkötelezte magát a hajaknak, laza és humoros, szóval kellemes olvasvány.

A marcell hullám készítése az alábbi videón – elméletben legalább is – elsajátítható. Amúgy meg gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!