A dauer

Végül is: mi a dauer?

dauerolt hajA dauer egy fodrászati eljárás, amelynek segítségével a hajat hullámosabbá teszik. A művelethez kémiai anyagokat használnak, melyek kisebb-nagyobb mértékben módosítják a hajszálak anyagszerkezetét, így azok hullámos illetve göndör formát vesznek fel.

Az eljárás elsősorban a nők számára bír jelentőséggel, mivel egy különlegesen szép formát képes adni a hajnak. A vegyi anyagok alkalmazása miatt ugyanakkor nem veszélytelen és sokan lemondtak róla, de a mai modern korban a szépségipar egyik nagy törekvése, hogy miként tud kímélőbb megoldásokkal ugyanolyan szép eredményeket produkálni a hajápolás tekintetében. Ilyen értelemben a dauerolt haj, a hullámos, göndör forma még mindig nem ment ki a divatból, sőt a kedvező fejlesztési eredmények hatására újra meghatározó trend lehet.

Egy kis történelem.

A dauert, vagyis a hullámot a hajba, Francois Marcel francia fodrász mester találta ki még az 1870-es évek elején és rövid idő alatt igazi forradalmat csinált vele a fodrászatban: az új, hullámosított frizurát a női divat felkapta és tömegesen kezdett megjelenni; mindenki ezt kérte. Az általa feltalált hajformát Marcel-wave (Marcel-hullám) néven emlegették szerte a világon akkoriban. (Ajánlott írásunk e témában: Marcell hullám készítése.)
Eszközként eleinte felhevített, egyszerű fém csavarófogókat alkalmaztak, melyeket később elektromos fűtésű eszközökre cseréltek.

Marcel eljárását az 1900-as évek elején Karl Nessler fejlesztette tovább a meleg, tartós hullámosítás (dauer) kifejlesztésével. A melegítést már elektromos eszközökkel oldották meg és elkezdték a vegyi anyagok használatát (nátrium hidroxid) a hullám rögzítéséhez.

A dauer kezelés ennek ellenére rendkívül népszerűvé vált, még akkor is, ha a teljes folyamat kb. 5-6 órát vett igénybe.

Az eljárást a későbbiek folyamán már neves cégek is fejlesztették különféle egyéb vegyi anyagokkal és hevítő eljárásokkal kísérletezve.

Az 1940-es évekre megszületett a hideg dauer is Arnold F. Willatt-nak köszönhetően. A hideg dauer a mai modern dauer ősének tekinthető. A hideg dauer eljárása során eleinte ammóniumot, majd hidrogén-peroxidot alkalmaztak a becsavart hajra a kívánt hatás eléréséhez.

A következő évtizedekben a dauer folyamatosan népszerű maradt, még a 1980-as években is majdnem minden asszony és hölgy kipróbálta a dauer göndörítő hatását, bár sokan megbánták, mivel az alkalmazott szerek nem voltak jó hatással a haj szerkezetére, a hajvégek töredezni kezdtek, a lenőtt dauer látványa viszont kiábrándító volt. 

Egy kis kémia, avagy hogyan és mitől lesz göndör a haj?

A haj 97% keratin (fehérje) és 3% víz. A göndörséget a keratinban található 18 féle aminosav véletlenszerű sorrendi elhelyezkedése határozza meg. Ezek közül a ként tartalmazó, cisztein nevű aminosavnak meghatározó szerepe van, ugyanis, ha két cisztein molekula egymáshoz elég közel kerül, a benne lévő kénatomok úgynevezett diszulfid-hidat alkotnak és ezeknek a diszulfid-hidaknak a pozíciója határozza meg a haj hullámosságát, göndörségét, formáját, szilárdságát. Minél több ilyen diszulfid-híd alakul ki a keratinban, a haj annál göndörebb lesz.

A dauer eljárás alatt az alkalmazott lúgos vegyi anyagok behatolnak a haj szerkezetébe, felpuhítják a keratint, lebontják a meglévő diszulfid-hidakat, majd oxidációval és külső fizikai ráhatással új diszulfid-hidak létrejöttét kényszerítik ki, amelyek megváltozott elhelyezkedésüknél fogva a hajnak egy másfajta, adott esetben hullámosabb formát adnak.

 

A dauer, mint fodrászati kezelés népszerűsége manapság alábbhagyni látszik, illetve más, kímélőbb hullámosító, göndörítő eljárások is születtek időközben. Maga a hullámos vagy göndör haj azonban örök divat, hiszen hosszú hajúaknál különösen, de gyakran rövid hajnál is meglehetősen dekoratív és szép látványt nyújt.